Monday, June 29, 2009

GIVE ME A FACELIFT, BROTHER...

The more I look at those vintage watches retailed at the blogs, the more I’m attracted especially those that are full of blackheads, whiteheads and pimples, in urgent need of makeover. The more I look at them the more those watches seemed to react as if pleading with me to take them.  

I believe vintage watches have characters waiting to be rediscovered. Some of them might have gone through happy days serving their masters in their grant old days before being released in the market to find new homes.

 Vintage watches are like old international footballers. Given a new contract, a new team and a crafty manager, players like Sol Campbell could still turn out to be match winner.

So are vintage watches. I don’t believe they have served their last days of life. In fact what they need is another phase of life with a new owner or owners who would be able to chart new and elegant path.

Transforming vintage watches is a real challenge. Under the crafted hands of watch magicians, vintage watches could be calibrated, serviced, reconditioned and rereleased with a new coat and a new life.

I had the opportunity and pleasure recently to place the trust to an old and faithful friend with the right skill to make over and provide facelift to a few watches.

Goodness gracious me, I think they look pretty. Rather proud to adorn any one of them now and then.

Please feel free to judge for yourself. 

11 comments:

Jamkoleksi said...

dua-dua jam dia atas mulanya hidup segan mati tak mau... dari jamlamadan myloken kini dah bernafas dan berwajah baru... nampaknya kalau up sikit harganya pun ada yang berminat tu...

Limau tambun said...

Dah cantik sayang pulak....

Zulekhzan B. Fauzi Saadi said...

uii...cantik pulak dia....berapa kos utk replating RW tu?

Zulekhzan B. Fauzi Saadi said...

uuiii...cantik pulak si carronade tu...berapa kos utk replating RW?

Zulekhzan B. Fauzi Saadi said...

uuii...cantik pulak pasang tali gold,berpa pulak kos replating utk RW?

Limau tambun said...

Ijan,
Murah je.Cuma RM160.00 untuk servicing dan tukar tali carronade, replating dan repair jam RW dan repair Seiko 5.
Kira satu harga borong untuk tiga buah jam.
Ok tak?

Jamkoleksi said...

nampaknya saya pun kena ke ipoh cari bomoh sana, boleh bikin botox untuk jam saya yang banyak berkarat ni... sini buat plated silver pun nak rm15 tapi lambat sangat...

Zulekhzan B. Fauzi Saadi said...

mmm...berpatutanlah tu...

Zul Putera said...

Tuan Limau tambun,betapa cun nya jam RW tu Tuan 'kerjakan' yer...dh cantik ramai yg terpesona klu tk sblm ni dingin jer sambutan...ada lg satu unit RW nk msk iklan..yg ni saya kira dh tk perlu repair sbb masih 'jelita'..jengok2 la blog saya utk tgk sidia tu nnti..

Limau tambun said...

Terima kasihlah Zul. Kan cadangan tu daripada Sdr juga.

havana said...

jam2 yg di beri wajah baru ni mmg lebih menarik & cantik.. tapi bagi sesetengah peminat jam, mereka lebih mengkagumi @ menggemari jam yg berbintik2, berjerawat & yg memang nampak 'lamanya' tu ..

itu semua berbalik semula kepada selera masing2 kan.. cuma seni memberikan wajah baru kpd jam2 lama ni perlu halus & tidak nampak cacat celanya..cam jam dlm pic kat atas ni-baru "wahh! cantik jam ni.. berapa nak jual bang?" hehehe.. time tu buat2 laa tak nak jual.. leh up skit harganya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...